MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 
Jótanácsok / Új szabályok - dióhéjban

Földforgalmi törvény és az Fétv

2013.éci CXXII és 2013.évi CCXII törvény: Földforgalmi és az értelmező törvénye alapján a leglényegesebb változások:

  • földműves vagy mg-i termelőszervezet szerezhet földhasználatot (kivétel:tulajdonosi használati megállapodás)
  • szerződés tartalmi és formai követelményei megváltoztak (ajánlat és szerződés egyben, minden fél minden oldalt alá ír, több személyes adat kötelező, kötelező nyilatkozatok, stb)
  • kifüggesztés és érvényesítés szabályai újak (minden haszonbérleti szerződés kifüggesztés és köteles)
  • elő-haszonbérléeti jogosultságról nyilatkozni kell
  • különösen figyelmesnek kell lenni erdőtelepítéseknél, hogy a használati jogviszony rendezett legyen, mert nagy az anyagi vonzata az esetleges érvényesítsének!

Nem kötelező ügyvédi ellenjegyzés a szerződésekre.

Érdemes jogtudó segítségét kérni, mielőtt saját magunk földhasználati szerződést kötnénk.

Számítani kell az egyes jogcímeknél az érvényesítési eljárás hosszára, így ha támogatás függvénye az erdőgazdálkodói jog bejegyzése és erdőgazdálkodási haszonbérleti szerződést kell kötnünk, időben kezdjünk hozzá: például május.15-ig lehet a Natura2000 erdő kompenzációs támogatását beadni, aminek feltétele az erdőgazdálkodó jogerős bejegyzése és az erdőterv határozat kézben léte. Ez napokban (erdőgazd.haszonbérleti szerződés elkészítése, aláíratása, postán közlése az alá nem író tulajdonoskkal, kifüggesztés - minium 15 nap maximum 31 nap, hatósági jóváhagyása minimum 60 nap maximum 90 nap, erdőgazdálkodó nyilvántartásba vételi eljárás minimum 45 nap, de ettől mindig több, határozat jogerőre emelkedése, erdőterv határozat kézhezvétele)  mimium 150 nap.

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design