MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 
Jótanácsok / Hogyan előzzük meg a bírságot

Erdőgazdálkodó informáltsága, saját adminisztráció vezetése

Az erdőgazdálkodó nem hagyatkozhat teljes egészében másra az egyes ügyek intézésénél, a rá irányadó jogszabályokkal, kötelezettségekkel, az egyes, erdőgazdálkodásával összefüggő hatósági eljárásokkal legyen tisztában. A közreműködő jogosult erdészeti szakszemélyzet erdészeti szakkérdésekben áll rendelkezésére az erdőgazdálkodónak. Az erdőgazdálkodótól elvárható, hogy a saját erdejével kapcsolatos adminisztrációt megfelelően vezesse, nyomon kövesse. Így elkerülhető, hogy egy egyszerű adminisztratív hiba miatt szankcionálásig jusson egy ügy.

Példa: véghasználatot követően mesterséges erdőfelújítás előírás nemes nyár vagy vörös tölgy célállománnyal. Az erdőgazdálkodó úgy dönt, hogy akáccal szeretné beültetni a területet, ezt helyszínen le is egyezteti a szakirányítóval. Ezt követően elmarad az éves erdőgazdálkodási tevékenység bejelentése az erdőfelújításról (akác tervezett célállománnyal elutasításra került volna), elmarad az erdőtervi előírás módosításának eljárása (ahol engedélyezik a nemes nyár helyett az akác célállományt). Az erdőgazdálkodó sikeres, példaértékű akác erdőfelújítást hajt végre. Mivel éves tevékenység bejelentése nem történt meg, így az erdészeti hatóság nem értesült az erdő felújításáról és a kötelezettség miatt helyszínel. Erdősítés műszaki átvételekor megállapítják, hogy nem az előírásnak megfelelő erdőfelújítás történt, megindítják az erdőgazdálkodási bírság kiszabására az eljárást. A műszaki átvétel jegyzőkönyvét megküldik az erdőgazdálkodónak, aki erre benyújtja az erdőterv módosítása iránti kérelmét, amelyre jóvá is hagyják a célállomány váltását. Azonban a közel 200.000 Ft-os erdőgazdálkodási bírságot így is kiszabták rá. Ez elkerülhető lett volna, ha az erdőgazdálkodó is teljes körűen tisztában van a rá irányadó kötelezettségekkel, és nem hagyatkozik abszolút mértékben a szakirányítóra.

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design