MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 
Erdészeti igazgatás / Erdő látogatása

Az erdő látogatására vonatkozó szabályok

Ki az erdő látogatója? Mindenki, aki nem végez erdőgazdálkodási tevékenységet, aki üdülési, sportolási, kirándulási céllal tartózkodik az erdőben.

Látogathat-e bárki, bármilyen erdőt? Főszabály szerint igen, azonban vannak esetek, amikor jogszabály vagy az erdőgazdálkodó korlátozhatja vagy megtilthatja a látogatást (pl élet vagy testi épség megóvása céljából, erdőgazdálkodási tevékenység elvégzésének biztosítása céljából) ezt a helyben szokásos módon ki kell hirdetni illetve jelzőtáblákról is gondoskodni kell.

Mik  azok a szabályok, amiket mindig be kell tartani, ha erdőt látogat?

Csak a kijelölt úton lehet közlekedni, az erdő talajában és az erdei életközösségben nem okozhat kárt, az erdőgazdálkodási tevékenységet és az ott tartózkodókat nem zavarhatja.

Üdülési, sportolási, illetőleg kirándulási célból - a kijelölt út kivételével - gyalogosan, kerékpárral és lóval sem vehető igénybe a) az erdősítés területe, amíg a rajta lévő faállomány a két méter átlagos magasságot el nem éri; b) az erdőrezervátum magterülete.

Erdőben quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral  közlekedni tilos (kivéve erdészeti szakszemélyzet munkavégzés céljából).

Turistaúton lóval vontatott járművel közlekedni tilos, kerékpározni és/vagy lovagolni csak akkor lehet, ha az együttes használati lehetőséget táblával jelezték.

Járművel az erdőben csak az arra kijelölt úton lehet közlekedni. Kereszteződéseken a lovas kizárólag lépésben haladhat.

Lovas – és sport rendezvényeket erdőben csak az erdészeti hatóság engedélyével és az erdőgazdálkodó hozzájárulásával lehet rendezni.

Mi történik, ha az erdő látogatója a szabályokat megszegi?

Aki az erdő látogatójaként a két alapvető két fő szabályt megszegi, azaz az erdei életközösségben vagy az erdő talajában kárt okoz, és/vagy az erdőgazdálkdási tevékenységet illetve az ott tartózkodók pihenését zavarja, akadályozza, erdővédelmi bírság kiszabására számíthat az erdészeti hatóság részéről. Ha az erdőgazdálkodási tevékenységet vagy a pihenést zavarja, akadályozza, az erdővédelmi bírság összege:  10.000 Ft., ha az erdei életközösségben vagy az erdő talajában okozott kárt akkor az erdővédelmi bírság összege a károkozás mértékétől függően 20.000 Ft-tól egészen 100.000 Ft-ig terjedhet.

Jogszabályi háttér: Evt 91-96§-ai, 82§ (1) bek., 108§ (1) bek. i; és j; pontja, a 143/2009 (VII.6.) Kormányrendelet 4§ (1) bek. i; és j; pontja

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design