MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 
Jótanácsok / Hogyan előzzük meg a bírságot

Vis maiorral érintett területeken a káresemény elmulasztásából eredő bírságok

Vis maior esetek bejelentésével az egyes erdősítési/befejezési határidők módosítási is lehetséges, és így ezen határidők be nem tartása miatti erdőgazdálkodási bírság lehetséges. A vis maior (gazdálkodón kívülálló, elháríthatatlan külső ok) esemény bejelentését haladéktalanul meg kell tenni, illetve az egyes határidők módosítása iránti kérelmet – lehetőség szerint – még május 31-ig, a műszaki átvételek ütemezése előtt be kell nyújtani az erdészeti igazgatósághoz.

Példa: befejezési határidő az adott erdőben 2015 lenne, ezt az erdészeti igazgatóság a műszaki átvétel keretében ellenőrzi. Az erdőt 2014 évben aszálykár érte, de erről nem tettek bejelentést sehová. A műszaki átvétel során megállapítják, hogy az erdő nem fejezhető be, és az egy évvel azelőtti aszálykár nyomát nem lehet látni, és tudomása sincs a felügyeletnek róla. Kiszabják a bírságot, majd az erdőgazdálkodó igyekszik megfellebbezni azt, hivatkozva az aszályra, utólag. Helyesen akkor járnak el – az erdőgazdálkodó és a szakirányító – ha az aszálykárt haladéktalanul, de legkésőbb 2015.május 31-ig bejelentik, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy az erdőben nem keletkezett akkora kár, mivel a felügyelet fogja megállapítani, hogy az egyes paramétereknek megfelel-e az erdő és befejezhető-e. Ha nincs jelzés a gazdálkodótól, hogy mi történt, akkor alapból gazdálkodói hibából indulnak ki.

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design