MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 
Erdészeti igazgatás / Körzeti erdőtervezés

A körzeti erdőtervezés folyamata

A körzeti erdőtervezés célja a jogszabály szerinti, fenntartható erdőgazdálkodás kereteinek rögzítése. A körzeti erdőtervek az Állam készíti, érvényessége 10 évre szól. Az ország erdőtervezési körzetekre van osztva, melyeken rögzített ütemterv szerint, folyamatosan zajlik az erdőterezési munka. Az érvényben lévő körzeti erdőtervek elérhetőek a https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/erdeszeti_igazgatosag/erdeszet_szakteruletek/erdotervezes/korz_erd web helyen.

A körzeti erdőtervezés főbb szabályait az Erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII.tv . és a 433/2017 (XII.21) Kormányrendelet szabályozza.

Minden évben hirdetményi úton közzéteszik az adott évben tervezéssel érintett erdőtervezési körzetekekt. Az adott év április 30-ig lehet javaslatot tenni, hogy a gazdálkodásunkban, tulajdonunkban lévő erdőrészletekre milyen erdőgazdálkodási tevékenységet tervezzenek be a következő 10 évre. 

A hirdetmények itt: http://portal.nebih.gov.hu/hirdetmeny/hirdetmenyek találhatóak.

A javasalatokat a nébih által hivatalosan közzétett nyomtatványon lehet benyújtani, amely itt érhető el: http://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/noveny/nyomtatvanyok

Az összegyűjtött javaslatok után az erdészeti hatóság elkészíti a terveket, előírásokat, térképeket.

Majd tárgyév októberében megindítják azt a 120 napos igazgatási eljárást, amely során a tervezett előírásokat véglegesítik. Az igazgatási eljárás megindításáról szintén hirdetményi úton értesülnek az érintettek, és a megindítástól szám1tott 15 napjuk van a következőkre: 

http://erdoterkep.nebih.gov.hu/ weboldalon elérhető erdészeti térképen kikeresni a saját erdőrészeket, megnézni a tervezett előírásokat, majd amennyiben ahhoz bármilyen észrevételt kíván fűzni, akkor a megfelelő nyomtatványon ezt jelezni az erdészeti hatóság felé. Kizárólag az észrevétellel érintett erdőrészekre lesz részletszintű tárgyalás! Ha nem teszünk észrevételt, úgy értelmezi a jogszabály, hogy elfogadtuk a tervet. 

A végleges körzeti erdőterv adatinak felhasználásával az erdészeti hatóság térítésmentesen kiadja az erdőgazdálkodók részére az aktuális erdőterv határozatot, amely a következő 10 év gazdálkodási kereteit tartalmazza.   

Az erdőterv határozat ellen jogorvoslati jog illeti meg az erdőgazdálkodót, és az ÁKr szerint a részjogerő jogintézményét alkalmazni kell,t ehát ha több erdőrészünk van és jogorvoslattal élünk egy erdőrészt érintően, attól a többi erdőrészletünkre vonatkozóan az erdőterv hatorozat véglegessé (jogerőssé) válik, tehát azokon folyhat a gazdálkodás.

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design