MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 
Jótanácsok / Hogyan előzzük meg a bírságot

Engedély nélküli fakitermelés/erdősítési/befejezési határidők elmulasztása

Az erdőgazdálkodó általában mentesülhet az erdőgazdálkodási bírság (pl. erdő védelme, talajában okozott kár stb ) alól, ha az esemény neki fel nem róható okból történt, és a bejelentési kötelezettségének eleget tesz (pl.: tűzeset).

A bejegyzett erdőgazdálkodó az illetéktelenek által elkövetett fakitermelés miatt kiszabásra kerülő erdőgazdálkodási bírságot akkor tudja elkerülni, ha az Erdőtörvény írt bejelentési kötelezettségének a fakitermelés észlelésekor haladéktalanul eleget tesz az erdészeti igazgatóság illetve a rendőrség fel. Ebben az esetben mentesül az erdőgazdálkodási bírság alól, azonban ha véghasználati jellegű fakitermelés történt, akkor az erdőfelújítási kötelezettség az erdőgazdálkodót terheli.

 Az egyik leggyakoribb és legkönnyebben megelőzhető eset: erdőfelújítási kötelezettség a véghasználat évétől számított 2 éven belül teljesítendő.

Példa: 2012.II félévben az erdőgazdálkodó a véghasználatot bejelentette, azonban dec.31-ig nem végezte el, hanem a 2013 márciusában hajtotta végre, azonban az erdőfelügyeleten a 2012. évi végrehajtást jelentette be, hiszen 2013 évre akkor új éves tevékenység bejelentést is kellett volna tennie. Így az erdészeti igazgatóságnál a kötelezettség keletkezésének éve 2012-től számít. azonban az erdőgazdálkodó 2013-tól számolja. 2014. év műszaki átvétel során megállapítja – helyesen – hogy 2 éven beül nem történt meg az erdőfelújítás és megbírságolja az erdőgazdálkodót. Ez egy egyszerű adminisztrációs munkával elkerülhet, illetve az erdőgazdálkodónak és a szakirányítónak is tisztában kell lennie az adminisztratív ügymenettel.

 

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design