MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 
Jótanácsok / Erdőgazdálkodó leszek

Van-e már erdőgazdálkodó a kiszemelt erdőterületen?

Mindenképpen ellenőrizni kell, hogy az adott erdőterületnek (földrészletnek, hrsz-nak) van-e már nyilvántartásba vett erdőgazdálkodója. A földhasználati nyilvántartást az erdészeti hatóság vezeti, így ügyfélfogadási időben egyszerű ellenőrizni, hogy van-e már erdőgazdálkodó bejegyezve (jogosultságot igazolni kell- pl meghatalmazás a leendő eladótól).

Nem csak az a lényeges, hogy egy erdőgazdálkodó használja-e már a területet, hanem az is, hogy milyen jogcímen teszi azt.

Az egyes jogcímek (szerződések) esetén a jogcím felmondásának, az erdőgazdálkodó váltás bejegyzésének különböző módjai vannak:

  • tulajdonosi használat (1/1 tulajdon esetén): a tulajdonos változásával az erdőgazdálkodó váltásnak nincs akadálya
  • megbízási szerződés erdőgazdálkodói tevékenység ellátásra: a szerződés felmondható
  • tulajdonosi használati megállapodás: új használati rend megállapítható a tulajdonosok döntése alapján
  • erdőgazálkodási haszonbérleti szerződés/haszonbérleti szerződés: a tulajdonos változás nem teszi lehetővé a határozott idejű szerződés rendes felmondását, így csak akkor kerülhet sor erdőgazdálkodó váltásra, ha a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik, vagy ha a haszonbérlő szerződési vagy erőgazdálkodói kötelezettségeit nem teljesítette.

Valamennyi szerződés felbontható KÖZÖS MEGEGYEZÉSSEL.

Előfordulhat olyan eset, hogy a határozott időre kötött szerződést nem tudjuk felmondani, így a határozott idő lejártáig azon bizony megmarad az erdőgazdálkodó, illetve őt a későbbiekben elő-haszonbérleti jog is megilleti az erdőre.

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design