MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 
Erdészeti igazgatás / Szabadrendelkezésű erdő

Mi a teendő, ha a használatban/tulajdonban lévő földön önerdősülés van?

Amennyiben a használatban/tulajdonban lévő földrészleten önerdősülés található, először is utána kell nézni, hogy az adott terület szerepel -e az Országos Erdőállomány Adattárban.

Ha szerepel az Országos Erdőállomány Adattárban, akkor a továbbiakban erdőként kell hasznosítani a területet az erdőtervi előírásoknak és lehetőségeknek megfelelően. Javasolt az erdőgazdálkodó nyilvántartásba vételének kérelmezése, különösen abban az esetben, ha az erdő állapota munkavégzést igényel.

Amennyiben az Országos Erdőállomány Adattárban  még nem szerepel, akkor el kell dönteni, hogy hogyan szeretnénk a továbbiakban hasznosítani a területet: erdőként, szabad rendelkezésű erdőként vagy mezőgazdasági hasznosítású területként (pl. szántó, legelő).

Ha erdőként szeretnénk a továbbiakban hasznosítani, akkor az illetékes erdészeti hatóságnál be kell jelenteni az önerdősülést, és kérni annak erdőként történő nyilvántartását.

Ha szabad rendelkezésű erdőként szeretnénk a továbbiakban hasznosítani, akkor az illetékes erdészeti hatóságnál be kell jelenteni az önerdősülést, és kérni annak szabad rendelkezésű erdőként történő nyilvántartását.

Ha más mezőgazdasági hasznosítást kívánunk megvalósítani a területen, akkor célszerű a területet a művelési ágnak megfelelő természeti állpotban tartani - tehát a fákat eltávolítani. Ezt, mint  fásításban tervezett fakitermelést lehet bejelenteni a megfelelő formanyomtatvánnyal az erdészeti hatóságnál.

Mindenképpen el kell dönteni a hasznosítás módját, és a megtenni a megfelelő lépés, mert a következő körzeti erdőtervezéskor a be nem jelentett önerdősülés bekerül az Országos Erdőállomány Adattárba, amit követően az erdőgazdálkodónak erdőterv szerinti erdőgazdálkodást kell folytatnia a területen.

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design