MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 
Erdészeti igazgatás / Erdőterv határozat

Erdőterv határozat

Erdőgazdálkodási tevékenységet csak erdőterv birtokában végezhet az erdőgazdálkodó!

Az erdőgazdálkodók számára a gazdálkodásuk tervszerűségének és ütemezésének elősegítése érdekében az erdészeti hatóság egy 10 évre szóló ütemezési tervet ún.erdőtervet ad ki, melynek alapja a Körzeti Erdőterv. Ez tartalmazza azokat a kötelezettségeket  - erdőfelújítási elvárásokat -, amelyeket az erdőgazdálkodó kötles végrehajtani az erdőterv érvényességi ideje alatt, illetve tartalmazza azokat a lehetőségeket - fakitermeléseket -, melyekkel a gazdálkodók élhetnek.

A 2009. július 10. után készült Körzeti Erdőtervekből főszabály szerint az erdőterv határozat kiadása hivatalból történik, kérelem benyújtása és díjfizetés nélkül. Az újonnan nyilvántartásba vett erdőgazdálkodó részére, a nyilvántartásba vételi határozat jogerőre emelkedését követően kerül megküldésre.

A 2009. július 10. előtt készült Körzeti Erdőtervekből az erdőterv határozat kiadását kérelmezni kell az illetékes Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságától. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az alábbi erdőtervezési körzetek tartoznak ebbe a kategóriába. Nyíregyházi erdőtervezési körzet, Tiszavasvári erdőtervezési körzet.

Azokban az erdőtervezési körzetekben, ahol nincs érvényben lévő Körzeti Erdőterv, az erdőgazdálkodóknak lehetőségük van átmeneti erdőtervet kérni az Erdészeti Hatóságtól, aminek díjfizetési vonzata nincs. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jelenleg nincs érvényes Körzeti Erdőterv a Nyírbátori, Szatmár-Nagyecsedi és Guthi körzethet tartozó Nyírlugos községben.

Erdőterv határozat mellékletei: erdőrészlet leírólap és erdészeti térkép-kivonat.

FONTOS az erdőterv  határozatnak a közreműködő erdészeti szakszemélyzettel történő átolvasása és értelmezése. Ha valamiben a gazdálkodó nem ért egyet, akkor a kézhezvételtől számított 15 napon belül lehetőség van jogorvoslatra. A határozat a fellebbezésben nem kifogásolt erdőrészletek tekintetében jogerőre emelkedik, így nem akadályozza a gazdálkodást. Ennek fontosságát alátámasztja, hogy a következő Körzeti Erdőtervezésig, ezen kötelezettségek és haszonvételi lehetőségek alapján kell gazdálkodni a területen.

Jogszabályi háttér: 2009. évi XXXVIII törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról 40§-a.

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design