MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 
Erdészeti igazgatás / Erdő igénybevétel

Mi számít erdőterület igénybevételének?

Az erdőterület igénybevétele során a területet nem erdőként kívánjuk hasznosítani a továbbaikban, amely a legtöbb esetben művelési ág változással is jár. Ennek három típusa van: végleges igénybevétel, időleges igénybevétel és rendeltetésszerű használatot akadályozó igénybevétel.

Végleges igénybevétel: mezőgazdasági célra kívánjuk hasznosítani az erdőt (pl.: szántó, gyümölcsös), vagy termelésből kivonni (kivett művelési ágba, építkezés, útépítés). Végleges igénybevétel esetén  a művelési ág és a területhasznosítás célja is megváltozik.

Időleges igénybevétel: meghatározott ideig- maximum 5 évig -  más célra használják az erdőt (pl.: ideiglenes út létesítése), de nem kerül sor a terület használatának végleges megváltoztatására, az a határozott idő lejárata után újra erdőként hasznosul.

Rendeltetésszerű használatot akadályozó igénybevétel: nem jár művelési ág változással, de az igénybe vett erdőterületet nem lehet „erdőként használni” , a terület elsődleges hasznosítási célja megváltozik (pl.: sípálya, közmű vezetékek).

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design