MERDO.hu - Magán Erdőkért Egyesület

Tisztelt Adományozók! A MERD Magánerdőkért Egyesület ezúton szeretné megköszönni, hogy adója 1%-ával támogatta munkánkat, egyesületünket! Köszönjük szépen!

 
Események, rendezvények

Nyárfafeldolgozás- piaci kitekintés/szolnoki tanulmányút

Tisztelt Érdeklődők,

Egyesületünk 2015. december 2.-án szakmai utat szervezett érdeklődő erdőgazdálkodók és szakirányítók számára.  Egy korábbi szakmai előadás (Iparifa-ültetvények és Termelői csoportok, 2015. 09. 30.) folytatásaként a résztvevők a gyakorlatban is látni akarták az ipari célú nemes nyár-fatermesztést és a faanyag feldolgozás folyamatát. A 18 főnyi lelkes csapat korán indult egy kis buszba préselődve, hogy időben megérkezzen a Derula Kft Szolnoki telephelyére.
A cég több mint 20 éve eredményesen működik, jelenleg 350 fő dolgozói létszámmal, alapanyag-szükségletük 200 m3/nap.  Fő profiljuk a nemes nyár, elsősorban olasz nyár hámozási rönkből készült falemezgyártás.
A szakmai nap első részében az üzemet tekintettük meg, végignézve a furnér-, és rétegelt lemez-gyártás teljes munkafolyamatát (kérgezés-hámozás-osztályozás-szárítás-ragasztás-csomagolás).
A második program -a Derula Kft. saját ültetvényeinek megtekintése-  szintén nagy érdeklődésre tartott számot.
A hagyományos nemes nyár-termesztéstől eltérően itt 6x6 m-es, véghasználati hálózatba ültetnek, mélyfúrásos technológiával. A szaporítóanyag a szokásos 1 éves gyökeres dugvány helyett 2 éves csúcsrügyes karódugvány, amely Olaszországból érkezik. Gyakorlatilag csak olasz nyár klónt használnak, az ültetés mélysége 2 m. Ültetés után, 2. éves korban elkezdik a nyesést a kedvező törzsalak kialakítása érdekében, a tervezett véghasználati kor 11 év. Tervezői szempontból nagyon fontos a termőhely, azon belül is a hidrológiai viszonyok pontos megállapítása. A nemes nyárak magas vízigényűek, különösen a vegetációs időszakban.
Fontos ismeretekkel gazdagodva indult haza a társaság, természetesen  részletesen kiértékelve a látottakat. Megállapítható, hogy tájegységünkön (Nyírség-Hajdúság) a Közép-Alföldhöz viszonyítva jobbak a termőhelyi adottságok, létjogosultsága van a nemesnyár, azon belül is az intenzív iparifa-ültetvénynek. A szokásos, csak kis mértékben növekvő fűrészrönk-árakhoz képest –gondos munkával és odafigyeléssel- többszörös hozam érhető el.

 

minden jog fenntartva: Magán Erdőkért Egyesület 2014



MSBT.hu design